Συμπέρασμα.

     Kαι έτσι φθάνω στο σημείο να θέλω να ερμηνεύσω την ψευδολογία.Για ποιό λόγο το ψέμμα είναι τόσο συχνό φαινόμενο και κάθε φορά αφού το ξεστομίσει ο/η υποθετικός/ή Α κάνει ένα σωρό κύκλους μέσα στο μυαλό του/της ,μέχρι να φτάσει να πιστέψει ότι η δικαιολογία που δημιουργησε ώστε να το θάψει κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού του/της είναι σοβαρή και ορθή; Παραμένει ψέμμα.Παραμένει μια απάτη.
    Πρώτα αποποιείται των ευθυνών του/της για το ψέμμα του/της γιατί πρέπει να πέσει στις πλάτες του άλλου (έλλειψη εμπιστοσύνης;) το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Ακόμα και όταν ισχυρίζεται το ''φταίμε και οι δύο'' ως συνετός ενήλικας, φυσικά και δεν το έχει κατανοήσει, απλά το λεει για να ακουστες σώφρων και λογικός. Μα λογικός; Ξεστομίζει ένα ψέμμα  που καθορίζετται από κάποιο κρυμμένο είδος ανασφάλειας, αυτό είναι λογικό. Από κάποια βαθυά αμυχή ή σύμπλέγματα απορριπτικής κρυψήνειας.
   Επιπλέον, άμεσα και άρρηκτα συνδεδεμένη είναι η ανατροφή θαρρώ καθώς και το πόσο καλά έχει αναθρέψει τη νοητική του/της δύναμη και διαύγεια, ιδίου θελήσεως. Εάν μέσα στον ψυχισμό του επικρατεί μια ομιχλώδης,συσσωρευμένη  και βαθιά κρυμμένη άγνοια των αναγκών που έχει δημιουργήσει τότε είναι μακρύς ο δρόμος προς την πραγμάτωση της ολοκλήρωσης της νοητικής διαδικασίας.Η εσωτερική υπόσταση έχει παραμείνει πίσω στην εφηβεία της.
  Όταν επίσης δεν έχει αναγνωρίσει πρωτίστως και εν συνεχεία αποδεχτεί όλα του/της τα χαρακτηριστικά, όταν απαιτεί παραπάνω πράγματα από αυτά που έχει τη δυνατότητα να δώσει , εάν δεν ασκεί τις ικανότητές που κατέχει  , τότε σκόπιμο θα είναι να αναλογιστεί τις συνέπειες αυτού και την διαφάνεια της φύσης της ψευδολογίας. 
   Ψέμμα βγαλμένο από το στόμα σου, είναι πρώτα βγαλμένο από την ψυχή σου. Πάντα στη διάρκεια της δημιουργίας του το μυαλό και το συναίσθημά υπόκειται σε φθορά και υποτροπή. Ετούτη η φθορά μεταδίδεται σε όλο το σώμα επομένως είναι άκρως κατανοητό το εντατικό υπερκινητικό σωματικό στήσιμο και η απεριόριστη υπεκφυγή του βλέμματοςΕδώ με ορθότητα διαφαίνεται ότι το ψέμμα κοχλάζει κάπου στο εσώτερο ακόμη. Δεν ξεχνιέται, δεν κρύβεται, δεν χάνεται. Απλά κάνει τον γύρο του.


Έτσι πιστεύω εγώ τουλάχιστον.

2 σχόλια:

  1. Υπάρχουν Αλήθεια και Ψεύδος άραγε; Ή υπάρχουν μόνο Νέον και Παλαιόν, και το Ψεύδος είναι απλώς το γήρας της Αλήθειας όπως είπε και o σπουδαίος μας Κ.Καβάφης;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ακριβώς. Συμφωνώ σε αυτό. Αυτό που εμένα ωστόσο με ώθησε να γράψω το παραπάνω κείμενο ήταν το ερώτημά μου περί των αιτιών του ψεύδους. Πόσο εγωκεντρική μπορεί να είναι η κάθε αλήθεια, πόσο υποκειμενική , ώστε να χωρέσει στην παράθεσή της μια ψευδή περιγραφή;

    ΑπάντησηΔιαγραφή